Orion Header
Zaujímavosti Virtuálna realita

Meta predstavila prototyp Orion Glasses

Na konferencii Meta Connect 2024 spoločnosť Meta oficiálne predstavila svoj prvý plne funkčný prototyp holografických Orion Glasses, ktorý bol výsledkom viac než desaťročného vývoja. Tieto okuliare predstavujú nový míľnik v oblasti rozšírenej reality (AR) a majú potenciál výrazne zmeniť spôsob, akým interagujeme s technológiou v našom každodennom živote.

Prelomová technológia

Orion Glasses využívajú špeciálne Micro LED projektory, ktoré prenášajú obraz priamo do šošoviek pomocou vlnovodov. Šošovky nie sú vyrobené z tradičných materiálov, ako je sklo alebo plast, ale z karbidu kremíka, čo umožňuje vysokú presnosť premietaného obrazu. Tieto holografické okuliare navyše využívajú siedem kamier, ktoré monitorujú prostredie a umožňujú precízne sledovanie očí a rúk pre intuitívne ovládanie.

Okuliare sú plne bezdrôtové a napájané externým výpočtovým balíčkom, čo im umožňuje vysoký výkon bez potreby káblového pripojenia. Súčasťou ovládania je aj neurozákladný náramok, ktorý dokáže rozpoznať jemné pohyby prstov, čím sa umožňuje ovládanie prostredníctvom gest. Okrem toho okuliare podporujú kombináciu sledovania očí a rúk, čo umožňuje bezdotykovú navigáciu v rozšírenom svete.

Dizajn a pohodlie

Jedným z kľúčových faktorov pri vývoji Orion Glasses bola snaha o čo najpohodlnejšie nosenie. Okuliare vážia menej ako 100 gramov, čo ich robí jedným z najľahších zariadení svojho druhu. Dizajn okuliarov je elegantný a pripomína bežné dioptrické okuliare, čo z nich robí nenápadné a vhodné na každodenné použitie. Meta však uviedla, že finálny dizajn ešte nie je úplne dokončený, pretože sa usilujú o ešte štýlovejšiu verziu, ktorá by bola ideálna pre bežné nosenie.

Široké možnosti využitia

Orion Glasses sú navrhnuté tak, aby ponúkali širokú škálu využitia. Umožnia používateľom sledovať videá, prehliadať internet, vykonávať video hovory a dokonca zobraziť holografické obrazy osôb priamo v ich zornom poli. Tieto okuliare sú podporované Meta AI, čo znamená, že používatelia budú mať k dispozícii asistenta, ktorý im bude pomáhať počas používania zariadenia, a to v reálnom čase.

Budúcnosť AR technológií

Meta tvrdí, že hoci ide stále o prototyp, Orion Glasses sú už teraz jedným z najpokročilejších zariadení v oblasti AR. Predpokladá sa, že po ďalšom vývoji a optimalizácii budú tieto okuliare pripravené pre spotrebiteľov, čo by mohlo priniesť revolúciu v tom, ako používame technológiu na dennej báze.