ps5 pro image
Hardware

PS5 Pro: Nová úroveň herného zážitku prichádza

Sony opäť posúva hranice konzolového hrania a oficiálne predstavuje PS5 Pro, novú a vylepšenú verziu PS5. Táto konzola prinesie výrazne vyšší výkon, pokročilé grafické technológie a možnosti, ktoré ju radia medzi najvýkonnejšie herné systémy súčasnosti. Očakávaný dátum vydania je 7. november 2024, pričom predobjednávky sa spúšťajú už 26. septembra 2024.

Vylepšený výkon pre náročných hráčov

PS5 Pro ponúkne až o 45 % vyšší výkon ako pôvodná PS5, čím zabezpečí bezprecedentnú plynulosť aj pri hraní tých najnáročnejších hier. Konzola je vybavená 8-jadrovým procesorom AMD Ryzen Zen2 s taktom 3,85 GHz a grafikou založenou na architektúre AMD RDNA 3. S týmto hardvérom je PS5 Pro schopná renderovať hry v rozlíšení 4K pri 120 snímkoch za sekundu a dokonca podporuje aj 8K rozlíšenie.

Okrem vyššieho výkonu prináša PS5 Pro aj nový systém PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), ktorý výrazne vylepšuje obraz prostredníctvom upscalingu. Vďaka tejto technológii budú hry vyzerať ostro a detailne aj pri nižšom natívnom rozlíšení.

Grafické inovácie a ray tracing

Jednou z hlavných noviniek je výrazné zlepšenie podpory pre ray tracing. Táto technológia, ktorá simuluje realistické svetelné efekty a odrazy, bude v PS5 Pro spracovaná priamo na úrovni hardvéru, čo zaručí plynulý chod hier bez kompromisov vo vizuálnej kvalite. PS5 Pro umožní hráčom zažiť oveľa detailnejšie svetelné efekty a tieňovanie, bez toho, aby utrpela plynulosť hry.

2TB úložisko a flexibilný dizajn

Konzola bude vybavená rýchlym 2TB SSD, čo hráčom poskytne dostatok priestoru na uloženie najnovších hier a aktualizácií. Pre tých, ktorí preferujú fyzické médiá, PS5 Pro nebude obsahovať vstavanú diskovú mechaniku, tú bude možné zakúpiť samostatne.

Dizajnovo bude PS5 Pro pripomínať PS5 Slim, s tenšou, no širšou základňou a charakteristickými zárezmi na bokoch, čo konzole dodáva moderný a futuristický vzhľad.

Kompatibilita a cena

PlayStation 5 Pro bude kompatibilná s existujúcimi PS5 hrami a príslušenstvom, čo znamená, že hráči môžu bez problémov prejsť na novú konzolu bez nutnosti kupovať nové ovládače či VR headsety. Cena PS5 Pro bola stanovená na 699,99 USD, čo z nej robí najdrahšiu konzolu v histórii PlayStation.

Optimalizované hry pre PS5 Pro

Niekoľko pripravovaných titulov bude špeciálne optimalizovaných pre využitie všetkých možností, ktoré PS5 Pro ponúka. Medzi ne patrí očakávaný hit Marvel’s Spider-Man 2, vylepšená verzia The Last of Us Part 2 či pretekárska hra F1 24, ktorá na PS5 Pro pobeží v rozlíšení 4K pri 120 fps.

Záver

S príchodom PS5 Pro Sony opäť potvrdzuje svoju pozíciu lídra v oblasti konzolového hrania. Vďaka nevídanému výkonu, špičkovej grafike a inovatívnym technológiám ako PSSR a ray tracing bude PS5 Pro ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú maximálny herný zážitok.